Změny u povinného ručení 2024 – Co vše se od října mění?

Změny u povinného ručení 2024 – Co vše se od října mění?
  • Od října 2024 musí být povinné ručení uhrazeno předem
  • V ČR již není nutné mít při sobě zelenou kartu
  • Povinné ručení se nově vztahuje i na elektrokoloběžky a další vozidla

Od 1. října 2024 vstupuje v platnost novela zákona o povinném ručení, která přináší řadu změn ovlivňujících jak řidiče, tak provozovatele vozidel. 

Pokud se chcete vyhnout zbytečným problémům, projděte si našeho průvodce novinkami, které se týkají nejen plateb povinného ručení, ale i povinnosti vozit s sebou zelenou kartu.

Nová pravidla platby pojistného

Jednou z nejvýznamnějších změn je nová povinnost platit povinné ručení předem. Od října 2024 musí být pojistné uhrazeno před počátkem platnosti pojištění, jinak smlouva nevstoupí v platnost. 

Změna se dotkne především těch, kdo potřebují pojistit své vozidlo okamžitě, například při koupi nebo přepisu ojetého auta. Dosud bylo možné sjednat povinné ručení s okamžitou platností a platbu provést později, obvykle v rámci sedmi až třiceti dnů. 

Pokud neprovedete platbu včas, pojišťovna smlouvu automaticky zruší a musíte uzavřít novou. Pro smlouvy s odloženým počátkem pojištění se stále uplatňuje možnost platby před nabytím účinnosti. 

Nově však bude smlouva platná pouze v případě, že je pojistné uhrazeno do jedné hodiny od vystavení návrhu smlouvy. Nový systém má za cíl zefektivnit celý proces a zároveň předejít případům, kdy lidé jezdili bez platného pojištění, protože jej zapomněli nebo nemohli včas uhradit.

Zrušení zelené karty

Další změna se týká zelené karty – dokladu, který sloužil jako potvrzení o povinném ručení. Od října už řidiči nebudou muset zelenou kartu při jízdě po Česku vozit u sebe. Policie si může nově informace o pojištění vozidla ověřit online prostřednictvím databáze České kanceláře pojistitelů (ČKP). 

Silniční kontroly díky tomu budou rychlejší a řidiče se vyhnou zbytečnému tisknutí zelené karty. Bohužel v zahraničí se bez zelené karty neobejdete. V případě, že si nejste jistí, zda jste zelenou kartu obdrželi, můžete si ji stáhnout z webových stránek své pojišťovny.

Nová povinnost pro elektrokoloběžky

Novela zákona také rozšiřuje povinnost uzavření povinného ručení na některé nové dopravní prostředky. Zákonodárci se totiž rozhodli zareagovat na rychle se rozvíjející trh s elektrokoloběžkami, segwayi a dalšími podobnými prostředky. 

Od října 2024 se povinné ručení bude vztahovat na všechna motorová vozidla, jejichž konstrukční rychlost přesahuje 25 km/h, respektive 14 km/h, pokud jejich hmotnost přesahuje 25 kg. 

Některé modely elektrokoloběžek či golfové vozíky tedy budou muset být pojištěny stejně jako osobní automobily. Z povinnosti uzavřít povinné ručení jsou vyjmuty prostředky, které jsou poháněny primárně lidskou silou. Jedná se i o elektrokola, kde hlavní zdroj energie pochází ze šlapání. 

Další výjimkou jsou dopravní prostředky, které se používají výhradně na uzavřených pozemcích, jako jsou zahradní traktory. Pokud se s takovým vozidlem vydáte na veřejnou komunikaci, musí mít sjednané povinné ručení.

Zvýšení minimálních limitů plnění

Od dubna 2024 došlo ke zvýšení minimálních limitů plnění pro škody na majetku a zdraví. Dosavadní limit 35 milionů korun byl navýšen na 50 milionů korun. Legislativa tímto reaguje na rostoucí hodnotu majetku a náklady spojené s odškodněním při nehodách. 

Limit plnění se vztahuje na každou jednotlivou pojistnou událost, a to jak pro škody na majetku, tak pro újmy na zdraví či životě. Pojišťovny na tuto změnu reagovaly různě – některé automaticky navýšily limity u stávajících smluv bez navýšení ceny, zatímco jiné mírně upravily výši pojistného.

Ke změnám už došlo začátkem roku 

Některé zásadní změny vstoupily v platnost již začátkem roku 2024. Jednou z těch nejvýznamnějších je povinnost sjednat povinné ručení na provozovatele vozidla, nikoliv na jeho vlastníka, jak tomu bylo dříve. 

Provozovatelem je osoba, která má právní a faktickou kontrolu nad tím, jak a kdy bude vozidlo používáno. Zákonodárci chtějí dosáhnout toho, že povinné ručení bude platit osoba, která vozidlo skutečně využívá. 

Není-li povinné ručení uhrazeno, hrozí vám pokuta 50 000 Kč a platba příspěvků do Garančního fondu za každý den bez pojištění. Další změnou je nový způsob výpovědi povinného ručení. Dříve pojištění automaticky zanikalo při změně vlastníka vozidla, což už nyní není pravidlem. 

Nyní pojištění může zaniknout jen v případě, že dojde k zániku pojistného zájmu, což znamená, že už není důvod vozidlo pojišťovat. Jedině tak lze zajistit, že vozidlo zůstane pojištěné i při změnách vlastnických vztahů. Dobrým příkladem je leasing, kdy je provozovatel odlišný od vlastníka. 

Pokud aktuálně nekupujete nový vůz, změny se vás nějak zvlášť nedotknou. Naopak kupující vozidel si musí pohlídat platbu pojištění. Zpozornět by měli i majitelé elektrokoloběžek a podobných vozidel. Ověřte si, zda jste povinni si u nich sjednat povinné ručení a za jakých podmínek s nimi můžete vyrazit na silnici.

O autorovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *